Všechny sbírky
E-mail kampaně
E-mailová šablona pro mobil
E-mailová šablona pro mobil

Jak přizpůsobit e-mailovou šablonu pro mobilní zařízení a na co si dát pozor.

Kateřina Irová avatar
Autor: Kateřina Irová
Aktualizováno před více než týdnem

Zobrazují si vaši příjemci e-mail především na mobilu a chcete jim newsletter co nejvíce přizpůsobit? Vytvořte šablonu na míru mobilním zařízením.📱

1.Kdy šablonu přizpůsobit

Před samotnou tvorbou šablony je vhodné podívat se na statistiky a zhodnotit, jestli se vám vyplatí speciální prvky pro mobil v šabloně připravovat.


Na jakém zařízení uživatelé kampaně nejčastěji otevírají zjistíte v Přehledu vašeho účtu, v sekci Zařízení. Tato statistika vychází z údajů všech odeslaných kampaní. Získané informace můžete využít pro tvorbu šablon a jejich přizpůsobení jednotlivým zařízením.

2. Nejčastější rozdíly zobrazení

Při zobrazením e-mailu na desktopu a mobilu najdeme několik rozdílů, na které je možné reagovat. Rozdíly může způsobovat odlišná velikost displeje zařízení.

I. Texty

Nadpisy a textace rozdělené do několika sloupců se na menším displeji seřadí pod sebe. Proto je vhodné psát text vždy zleva doprava. Zarovnání je pro obě zařízení stejné:

II. Produkty a obrázky

Zatímco na desktopu zobrazujeme několik produktů vedle sebe, mobilní zařízení je zobrazí pod sebou.

⚠️ Jednotlivé produkty je potřeba vkládat do jedné struktury. Pouze tak zajistíte, že se produkty na mobilu zobrazí vždy pod sebou.

3. Jak vytvořit šablonu speciálně pro mobilní zařízení

Obecná pravidla tvorby šablony pro mobil

Zjistili jste, že vaše kontakty využívají ke čtení e-mailů mobilní zařízení a přejete si jim zobrazení přizpůsobit? Využijte následující prvky editoru (v sekci Nastavení struktury):

I. Možnost skrýt na mobilu / desktopu

II. Možnost zalamovat sloupce

Oba tyto prvky vám pomohou přizpůsobit si zobrazení pro jednotlivá zařízení. Při využívání těchto prvků doporučujeme dbát na testování šablony. Využijte "Náhled a testování" a podívejte se, jak bude šablona na desktopu a na mobilu vypadat. Pozor také na časté výjimky (viz 4. kapitola).

Co přizpůsobovat?

I. Texty

Přejete si zarovnat texty na střed, nebo měnit rozložení textů a nadpisů? Stačí vytvořit dva totožné bloky. Jeden z nich skrýt pro desktop a druhý pro mobil:

Takto vytvořené šablony se zobrazí odlišně na mobilu a desktopu:

II. Produkty

Funkce "Skrýt na mobilu/desktopu" je vhodné využít po přizpůsobení produktů. Můžete tak produkt pro mobil designovat odlišně:

Šablona se pak na zařízeních zobrazí následovně:

Také funkce "zalamovat na mobilu" pomáhá v přizpůsobení produktů. U této funkce dbejte ovšem na testování, protože dva produkty v jedné linii mohou být na menších obrazovkách až příliš malé.

Nezalomené produkty na mobilu uvidíte takto:

III. Délka newsletteru

Funkci skrývání bloků je možné využít také pro zkrácení newsletteru. Zatímco desktop může zobrazovat sdělení v plné délce, zkrácením informace pro mobil dosáhnete lepší čtivosti a přehlednosti sdělení.

4. Pozor na některá zařízení a poštovní klienty ⚠️

Někteří poštovní klienti nemusí reagovat/respektovat nastavení šablony newsletteru z našeho editoru, protože některé funkce nepodporují. Níže naleznete, k jakým rozdílům může ve výsledných rozesílkách docházet a jakých e-mailových schránek se tyto výjimky týkají:

  • Editor umožňuje nastavení skrytí obsahu nejen na mobilních zařízeních, ale také na desktopu. V případě, že si u vybrané struktury nastavíte skrytí pro desktop, bude toho nastavení u poštovních příjemců Centrum.cz, Volny.cz a Thunderbird ignorováno z důvodu jejich specifického nastavení. To znamená, že se obsah na desktopu zobrazí. Další výjimkou je naopak nastavení skrytí pro mobil, které je ignorováno v aplikaci email.cz, kde je obsah u operačního systému Android zobrazován.

  • Pokud e-mail otevíráte na telefonu v poštovním klientovi Gmail v prohlížeči, jsou e-maily zobrazené stejně jako na desktopu (neplatí pro aplikaci Gmail, ve které je bráno v potaz, že je e-mail otevírán na mobilu).

  • V poštovním klientovi Thunderbird se při zobrazení na desktopu zobrazí newsletter jako by šlo o mobilní zařízení, a to u všech verzí před verzí 78.11.0.

💭 Nenašli jste odpověď? Napište nám na chat, anebo na e-mail support@ecomail.cz. 😊


Dostali jste odpověď na svou otázku?